Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud oktober 2018

 • Aankondigingen
 • Advertenties
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst oktober: Reisverslag door Johan Egberts

  Reisverslag Johan Egberts Dia 1
  Reisverslag Johan Egberts Dia 2

  Dinsdag 9 oktober komt Johan Egbers zijn nieuwste lezing geven. Wij hebben de eer om deze als tweede vereniging na zijn eigen vereniging te mogen aanschouwen. Kom daarom allemaal 9 oktober naar onze ledenavond om te genieten van een prachtige presentatie.

  Colombia: de belevenissen tijdens onze visreizen in 2015 en 2017

  Een reisverslag door Johan Egberts

  In september 2015 en september 2017 ben ik samen met Hans Osendarp weer naar Colombia gegaan om aquariumvissen te gaan zoeken. Tijdens deze reizen ging het soms iets anders dan gepland, maar er ging ook heel veel goed.

  In deze lezing met vele foto's en video opnamen komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Ons verblijf op de Arenosa.
  • Klimaatverandering, aantasting van het regenwoud, de toename van het aantal kippenfarms.
  • De prachtige natuur van het Amazonegebied
  • Hoe wordt een natuurdocumentaire gemaakt?
  • Wetenschappelijk onderzoek naar muizenstaart mesvissen (Gymnorhamphichthys rondoni).
  • Diverse biotopen met de daarin voorkomende (aquarium)vissen, zoals diverse zalmen, (dwerg)cichliden en meervallen.
  • De vangst van Corydoras arcuatus.
  • Bezoek aan de exporteur van aquariumvissen in Bogota.

  Wij van het bestuur heten u van harte welkom a.s. dinsdag om 20:15 uur, in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best.

  Namens de activiteitencommissie,
  Dennis Louwers.

  Tentoonstelling Siervis Oosterhout

  Van zondag 7 oktober tot en met zondag 2 december organiseert De Siervis te Oosterhout ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan "De Congo stroomt door Oosterhout, een tentoonstelling die duizenden liters water per uur verzet" in het Milieu Educatief centrum en Kinderboerderij (MEK) aan de Veerseweg 100 te 4901 ZE Oosterhout (NB). Open van 10 tot 17 uur, op maandagen gesloten, toegang gratis. Meer informatie op www.desiervis.nl.

  Dit jaar bestaat aquariumvereniging De Siervis uit Oosterhout (NB) 40 jaar. Ter gelegenheid daarvan hebben de leden een tentoonstelling gemaakt die bestaat uit één enkel aquarium. Maar dit aquarium meet wel 12 meter bij 3 meter/60 cm bij 60 cm. Totaal 5000 liter water met een bevolking uit de Congo. De tentoonstelling wordt gehouden van 7 oktober tot en met 2 december 2018 in het MEK aan de Veerseweg 100 te Oosterhout. Voor openingstijden zie: http://www.mek-oosterhout.nl/openingstijden/

  poster tentoonstelling Siervis 40 jaar
  De tentoonstelling in aanbouw
  Foto tentoonstelling in aanbouw

  Tentoonstelling De Albino Zwaarddrager Terneuzen

  Van zaterdag 13 tot en met zaterdag 20 oktober organiseert aquariumvereniging De Albino Zwaarddrager Terneuzen ter gelegenheid van haar zeventigjarig jubileum de "AQUA-TER 2018" een groots opgezette aquariumshow aan de Axelsestraat 122 (tegenover Dierenwereld XL) in Terneuzen. Open op zaterdag van 10u30 tot 17 uur, op weekdagen van 15 uur tot 21u30, op zondag gesloten, entree € 3,–,kinderen 4–12 jaar € 3,–. Meer informatie op avdealbinozwaarddrager.nl.

  (Let op: de link in de afbeelding is niet correct)
  poster tentoonstelling Albino Zwaarddrager 70 jaar

  Advertenties

  Aangeboden tegen vrijwillige bijdrage: keramieken filterpijpjes

  Gerard Swemmers heeft een flink aantal liters keramische filterpijpjes beschikbaar gesteld, deze zijn voor belangstellenden te verkrijgen tegen een vrijwillige bijdrage aan de Vivarium verenigingskas.

  Als je belangstelling hebt voor (een gedeelte van) deze filterpijpjes, neem dan contact op met de secretaris.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantieperiode juli tot september. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2018 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di    9 okt Reisverslag door Johan Egberts Kadans
  di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 dec Erik Prins: Optimaal aquariumplanten groeien Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  — Oktober —
  ma   1 okt De Siervis Reisverslag Midden-Amerika (cichliden) Jan Fiool
  di     2 okt De Kempvis Juweeltjes uit Azië Peter Oranje
  ma   8 okt Daphnia Boxtel Het wel en wee van aquariumverlichting Theo Verheij
  ma   8 okt MRC Breda Leticia (Colombia) 2015 Johan Egbers
  di     9 okt Vivarium Reisverslag Johan Egberts
  do  18 okt Ons Genoegen Redfield ratio Charles Buddendorf
  ma 29 okt Xiphophorus Discussie-avond René Molmans
  — November —
  ma   5 nov De Siervis Uitslag verenigingskeuring  
  di     6 nov De Kempvis Amazone Theo Verheij
  ma 12 nov * Daphnia Boxtel nog niet bekend  
  ma 12 nov MRC Breda Uitslag aquariumschouw  
  di   13 nov Vivarium nog niet bekend  
  do  15 nov Ons Genoegen Adembenemende waterdieren uit Zuid-Amerika Peter Oranje
  ma 26 nov Xiphophorus Jaaroverzicht Hans en Theo

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  7 oktober t/m 2 december: tentoonstelling Siervis Oosterhout

  Van zondag 7 oktober tot en met zondag 2 december organiseert De Siervis te Oosterhout ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan "De Congo stroomt door Oosterhout, een tentoonstelling die duizenden liters water per uur verzet" in het Milieu Educatief centrum en Kinderboerderij (MEK) aan de Veerseweg 100 te 4901 ZE Oosterhout (NB). Open van 10 tot 17 uur, op maandagen gesloten, toegang gratis. Meer informatie op www.desiervis.nl.

  13 t/m 20 oktober: Aquariumshow Terneuzen

  Van zaterdag 13 tot en met zaterdag 20 oktober organiseert aquariumvereniging De Albino Zwaarddrager Terneuzen ter gelegenheid van haar zeventigjarig jubileum de "AQUA-TER 2018" een groots opgezette aquariumshow aan de Axelsestraat 122 (tegenover Dierenwereld XL) in Terneuzen. Open op zaterdag van 10u30 tot 17 uur, op weekdagen van 15 uur tot 21u30, op zondag gesloten, entree € 3,–,kinderen 4–12 jaar € 3,–. Meer informatie op avdealbinozwaarddrager.nl.

  20 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  28 oktober: Open huis Zilverhaai Beringen (B)

  Op zondag 28 oktober organiseert Zilverhaai Beringen een open deur dag met beurs in zaal De Kardijk aan het Burgemeester Heymansplein 14 te 3581 Beverlo (België). Open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op www.zilverhaai.be.

  28 oktober: Terra Fair Sint-Niklaas (B)

  Op zondag 28 oktober organiseert Terra Fair een terrariumbeurs in het Bau-Huis aan de Slachthuisstraat 60 te Sint-Niklaas (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 6 jaar gratis. Meer informatie op petevents.wixsite.com/terrafair.

  November

  3 november: bijeenkomst IRG-Nederland Best

  Op zaterdag 3 november organiseert IRG-Nederland, de Nederlandse afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). Open vanaf 13u30 met gelegenheid voor het uitwisselen van vissen en planten, het programma begint om 14u. Toegang gratis. Meer informatie via website www.irg-nederland.nl.

  3 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 3 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  3 november: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 3 november organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst+ in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  3 en 4 november: Aquarium- en terrariumtentoonstelling Boom (B)

  Op zaterdag 3 en zondag 4 november organiseert De Minor Rupel-Vaartland haar 37e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling in Industriezone III Hoek 76 te 2850 Boom (België). Open op zaterdag van 9 tot 22 uur, op zondag van 9 tot 21 uur.

  4 november: Aquariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 4 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  4 november: Reptielenbeurs Dortmund (D)

  Op zondag 4 november organiseert Reptilienboersen.de de 49e internationale terrariumbeurs in de Fredenbaumhalle 1 aan de Burgweg 16-22 te Dortmund (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  10 november: infodag/siervisbeurs Wuppertal (D)

  Op zaterdag 10 november organiseert de aquarium- en terrariumvereniging van Wuppertal ter gelegenheid van hun zeventigste verjaardag een infodag met siervisbeurs in Gemeindesaal Hottenstein aan de Wittener Strasse 146-148 te 42279 wuppertal (Ortsteil Nächstebreck, Duitsland). Gratis entree, mooie tombola, alle loten prijs. Open van 14 tot 17 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.gatw.de

  10 t/m 18 november: Jubileumtentoonstelling Betta Dendermonde (B)

  Op zaterdag 10 tot en met zondag 18 november organiseert Betta in samenwerking met de verenigingen van de FAK en OVAT een grote jubileumtentoonstelling in Hangar 43 aan de Fabrieksstraat 43 te Dendermonde (Baasrode, België). Open van 14 tot 21 uur, op zondagen vanaf 10 uur, laatste dag tot 19 uur. Meer informatie op website www.betta.be.

  11 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 11 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 24e "Dag van de Kweekcentrale," de grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  17 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 17 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  24 en 25 november: Vivarium 2018 Rosmalen

  Op zaterdag 24 en zondag 25 november vindt de tiende editie plaats van de Vivarium beurs, dit jaar in het Autotron aan de Graafsebaan 133 te Rosmalen. Open van 10 tot 17 uur. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  24 en 25 november: Discuskampioenschap

  Op zaterdag 24 en zondag 25 november organiseren De Discusvrienden hun elfde discuskampioenschap op de Vivarium beurs in het Autotron aan de Graafsebaan 133 te Rosmalen. Open van 10 tot 17 uur. Meer informatie is te vinden op website discusvrienden.be.

  December

  1 december: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 1 december organiseert Zoo Zajac in samenwerking met Dennerle een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  1 december: Aquaristika beurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 1 december organiseert aquariumvereniging Bayer Leverkusen een beurs voor zoetwateraquaristiek – siervissen, ongewervelden, planten en toebehoren – met terrariumbeurs in de Bürgerhalle Leverkusen-Wiesdorf aan de Hauptstrasse 150 te 51373 Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.aquaterralev.de.

  2 december: Aquariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 2 december organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  15 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  Verenigingsinformatie

  opgericht sep. 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. oktober 2018

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
  Bestuurslid
  Dennis Louwers
  Ajaxlaan 57
  5631 CB Eindhoven
  06 - 1271 8018
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 36,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 21,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (gedrukt en digitaal) € 40,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (alleen digitaal) € 31,50 per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op rekeningnummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina