Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud oktober 2019

 • Aankondigingen
 • Advertenties
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie

 • Aankondigingen

  Verschuiving data bijeenkomst oktober

  Let op: de Vivarium bijeenkomst van deze maand is op de eerste dinsdag van oktober, niet de tweede!

  Aankondiging bijeenkomst 1 oktober: Nooit meer kardinalen 1 door Hans Kiers

  Beste leden,

  Nooit Meer Kardinalen?

  Op 1 oktober is het weer zover, dan gaan we weer beginnen met onze ledenavonden. We trappen deze eerste ledenavond na de vakantieperiode meteen goed af met een prachtige lezing van Hans Kiers. Het belooft een prachtige lezing te worden, dus kom ook kijken en luisteren naar zijn inspirerende lezing.

  Nooit meer kardinalen 1 door Hans Kiers

  Het idee achter de titel "nooit meer kardinalen" komt van het feit dat ik op de groothandel veel nieuwe en interessante soorten voorbij zie komen en het dus zonde zou zijn om thuis kardinalen te houden, terwijl ik in plaats daarvan een andere interessante soort kan verzorgen. Ik vind kardinaaltetra's wel nog steeds een van de mooiste aquariumvissen. En met mij veel aquarianen want het is in al de tijd dat het aquarium houden populair is nog steeds een van de meest gehouden vissen.

  Ik ga het dus deze avond niet hebben over de bekendere aquariumvissen als neontetra's, kegelvlekken en sumatranen maar juist over andere soorten die u misschien inspireren om eens wat anders te proberen. De lezing wordt afgewisseld met beelden van diverse vivaria waar deze dieren in gehouden worden of kunnen worden.

  Hans.

  Tot ziens op 1 oktober op ons vaste adres: zaal "Kraaihei" van gemeenschapshuis "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 te Best. Aanvang van de avond 20.15 uur.

  Dennis Louwers
  Activiteitencommissie

  Aankondiging NBAT uitslag landelijke huiskeuring 12 oktober

  De landelijke keuringen zitten er weer op. Alle kopij is weer ingeleverd bij de redactie en de presentaties zijn al voor een groot deel klaar. De uitslag van de landelijke keuring van de Nederlandse Bond Aqua-Terra wordt dit jaar gehouden op zaterdag 12 oktober 2019 in De Twee Marken aan het Trompplein 5 te 3951 CR Maarn. De toegang is gratis. De presentaties beginnen om 13:00 uur, zaal open om 12:30 uur.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker

  Aankondiging districtslezing 29 oktober: Dwergcichliden door Ernst van Genne

  De aquariumverenigingen van het NBAT district Brabant hebben de koppen bij elkaar gestoken om eens iets nieuws te organiseren: gezamenlijke lezingen van gerenommeerde sprekers die voor een afzonderlijke vereniging vaak niet te bekostigen zijn, al is het alleen al vanwege de reiskosten. MRC Breda heeft hierin het voortouw genomen, en van hen ontvingen we de volgende uitnodiging:

  Het NBAT district Brabant in samenwerking met MRC Breda nodigen u uit voor het bijwonen van de lezing:

  Het vangen van nieuwe Dwergcichliden in Colombia
  door Ernst van Genne

  Ernst van Genne is de afgelopen jaren diverse keren op reis geweest met Tom Cristoffersen uit Noorwegen en een Colombiaanse bioloog die op de hoogte was van de plaatselijke omstandigheden.

  Tevens wordt ingegaan op het kweken en op de juiste manier houden van dwergcichliden in het aquarium.

  De lezing wordt gegeven bij A.V. MRC op 29 oktober in het Bezoekerscentrum Wolfslaar aan de Wolfslaardreef 95 te 4834 SN Breda.

  Laat u verrassen op deze avond. U bent van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.30.

  Foto's: Ernst van Genne
  EvG1 EvG2 EvG3

  We hopen dat er veel belangstelling is, van alle leden uit alle verenigingen! Wie de lezing wil bezoeken en eventueel gezamenlijk wil rijden, neem dan contact op met het bestuur.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker


  Advertenties

  Aangeboden tegen vrijwillige bijdrage: keramieken filterpijpjes

  Gerard Swemmers heeft een aantal liters keramische filterpijpjes ter beschikking gesteld, deze zijn voor belangstellenden te verkrijgen tegen een vrijwillige bijdrage aan de Vivarium verenigingskas.

  Als je belangstelling hebt voor (een gedeelte van) deze filterpijpjes, neem dan contact op met de secretaris.


  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantieperiode juli tot september. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2019 als volgt uit:

  Let op: de Vivarium bijeenkomsten van juni en oktober zijn op de EERSTE dinsdag van maand, niet de tweede!

  Datum Activiteit Locatie
  di    1 okt Hans Kiers: "Nooit meer kardinalen 1" Kadans
  di  29 okt Ernst van Genne: Dwergcichliden in gezelschapsaquaria Breda
  di  12 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 dec John Frencken: "Paludaria, een stukje oerwoud in onze woonkamers" Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.


  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  — September —
  ma 30 sep Xiphophorus Plantenlezing Erik Prins
  — Oktober —
  di     1 okt De Kempvis Op zoek naar discusvissen en ... Johan Egberts
  di     1 okt Vivarium Nooit meer kardinalen 1 Hans Kiers
  ma 14 okt Daphnia Nog niet bekend  
  ma 14 okt MRC Breda Discusvissen Karel van der Heiden
  do  17 okt Ons Genoegen Van vangst naar groothandel Hans Kiers
  ma 28 okt Xiphophorus Discussieavond R. Molmans
  di   29 okt District & MRC Dwergcichliden in gezelschapsaquaria Ernst van Genne
  — November —
  di     5 nov De Kempvis Nog in te vullen  
  ma 11 nov MRC Breda Bespreking huiskeuring  
  di   12 nov Vivarium Nog niet bekend  
  do  21 nov Ons Genoegen Kameroen onder de rook van de vulkaan Michel Keijman
  ma 25 nov Xiphophorus Jaaroverzicht Hans & Theo

  *) Niet definitief gepland.


  Kalender

  Oktober

  6 oktober: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zondag 6 oktober organiseert Dendrobatidae Nederland hun 63e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 7,50, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op www.gifkikkerportaal.nl.

  6 oktober: Reptilica Breda

  Op zondag 6 oktober organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Bress sportcenter aan de Nieuwe Inslag 99 te 4817 GN Breda. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  11 t/m 13 oktober: Aqua Expo dagen Dortmund (D)

  Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober organiseert DPS Verlag de Aqua Expo dagen, een informatie- en verkoopbeurs met de Duitse Internationale Garnalen Contest. Meer informatie volgt op www.aqua-expo-tage.de.

  12 oktober: NBAT uitslag landelijke huiskeuring Maarn

  Op zaterdag 12 oktober organiseert de NBAT de uitslag van de landelijke huiskeuring in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5 te 3951 CR Maarn. Nadere informatie volgt op www.nbat.nl.

  12 en 13 oktober: Aquariumbeurs Kamp-Lintfort (D)

  Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober organiseert aquarumvereniging Amazonas 73 een aquariumbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Vinnstrasse 42 te 47475 Kamp-Lintfort (Duitsland). Open zaterdag 10 tot 15 uur, zondag van 11 tot 15 uur. Meer informatie op www.amazonas73.de.

  12 t/m 20 oktober: Aquarium- en terrariumshow Bonheiden (B)

  Van zaterdag 12 tot en met zondag 20 oktober organiseert M.A.K. Bonheiden met medewerking van de FAK een aquarium- en terrariumshow in zaal De Regenboog aan de Zellaerdreef 2 te 2820 Bonheiden. Open in het weekend en op feestdagen van 10 tot 21 uur, op weekdagen vanaf 14 uur, op zondag 20 oktober tot 18 uur. Toegang € 3,–, kinderen onder twaalf jaar gratis, BBAT-leden € 1,50 korting. Info: www.mechelseak.be.

  19 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 19 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  20 oktober: Terraria Zwolle

  Op zondag 20 oktober organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  20 oktober: Aquariumbeurs Chatelineau (B)

  Op zondag 20 oktober organiseert Pristella hun elfde aquariumbeurs in de grote zaal van het Sportcentrum van Châtelet aan Place Wilson 15 te 6200 Chatelineau (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie via website www.pristella.be.

  November

  2 en 3 november: Vivarium 2019 Rosmalen

  Op zaterdag 2 en zondag 3 november vindt de elfde editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu weer in het Autotron aan de Graafsebaan 133 te 5248 NL Rosmalen. Open van 10 tot 17 uur, dagkaarten € 12,50, kinderen tot en met acht jaar gratis. Landelijk zijn kortingsbonnen verkrijgbaar waarmee u korting krijgt bij de kassa. Parkeren kost € 6,—. Meer informatie volgt op www.vivariumbeurs.nl.

  9 november: Siervisbeurs Wuppertal (D)

  Op zaterdag 9 november organiseert aquarumvereniging GATW een aquariumbeurs in de gemeenschapszaal Hottenstein aan de Wittener Strasse 146-148 te 42279 Wuppertal (Duitsland). Open van 14 tot 17 uur, entree gratis. Meer informatie op www.gatw.de.

  9 en 10 november: Aquariumbeurs Kamp-Lintfort (D)

  Op zaterdag 9 en zondag 10 november organiseert aquarumvereniging Amazonas 73 een aquariumbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Vinnstrasse 42 te 47475 Kamp-Lintfort (Duitsland). Open zaterdag 10 tot 15 uur, zondag van 11 tot 15 uur. Meer informatie op www.amazonas73.de.

  10 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 10 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 25e "Dag van de Kweekcentrale," de grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.desiervis.be.

  16 november: Bijeenkomst IRG-Nederland Best

  Op zaterdag 16 november organiseert IRG-Nederland, de Nederlandse afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). Open vanaf 13u30 met gelegenheid voor het uitwisselen van vissen en planten, het programma begint om 14u. Toegang gratis. Meer informatie via website www.irg-nederland.nl.

  16 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 16 november (juiste datum volgt nog) organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op www.poecilia.nl.

  30 november: Aquaristika beurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 30 november organiseert aquariumvereniging Bayer Leverkusen een beurs voor zoetwateraquaristiek – siervissen, ongewervelden, planten en toebehoren – met terrariumbeurs in de Bürgerhalle Leverkusen-Wiesdorf aan de Hauptstrasse 150 te 51373 Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.aquaterralev.de.

  December

  1 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 1 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  7 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 7 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  14 december: Terrariumbeurs Hamm (D)

  Op zaterdag 14 december organiseert Terraristika Hamm "de grootste beurs voor terrariumdieren ter wereld", in de Zentralhallen Hamm aan de Ökonomierat-Peitzmeier-Platz 2-4 te Hamm (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 10,–. Meer informatie www.terraristika.de.

  14 en 15 december: Aquariumbeurs Kamp-Lintfort (D)

  Op zaterdag 14 en zondag 15 december organiseert aquarumvereniging Amazonas 73 een aquariumbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Vinnstrasse 42 te 47475 Kamp-Lintfort (Duitsland). Open zaterdag 10 tot 15 uur, zondag van 11 tot 15 uur. Meer informatie op www.amazonas73.de.


  Verenigingsinformatie

  VIVARIUM
  EINDHOVEN

  opgericht sep. 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. september 2019

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Henk Bos (a.i.)
  J.v.Wassenaerstraat 33
  5684 CR Best
  0499 – 371 164
  Secretaris / 2e voorzitter
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 – 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
  Bestuurslid
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 – 2486 5247
  Bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 – 2810 792
  Bestuurslid / activiteiten
  Dennis Louwers
  Ajaxlaan 57
  5631 CB Eindhoven
  06 – 1271 8018
  Bestuurslid / activiteiten
  Marc Hennequin (a.i.)
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 – 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 37,50 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 23,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (gedrukt en digitaal) € 41,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium alleen digitaal € 20,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Aan- en afmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op rekeningnummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina